Verhalen

‘Waarom word ik gepakt? Iedereen doet het!’

Gepubliceerd op 29 november 2022

Kinderen moeten hier veilig kunnen opgroeien. Wanneer veel mensen de wet overtreden, dan wordt een wijk onleefbaar en onveilig om te wonen. Dat begint bij kleine overtredingen, maar het kan ook om georganiseerde misdaad gaan. Je wilt niet dat dit ‘gewoon’ is in het leven van kinderen.

Ruud de Bie is projectleider van het interventieteam. ‘Begin 2022 is het team samengesteld. Mensen maken zich zorgen. Het perspectief is voor een deel van de jongeren niet goed. Het criminele pad is een verleidelijk alternatief. Dat pad moeten we afsnijden. We moeten laten zien dat het niet lonend is. We pakken zichtbare en onzichtbare criminaliteit aan. We onderzoeken onder meer (arbeids)uitbuiting, witwassen, mensen en drugshandel. Vanaf april zijn we echt actief met controles en het mooie is dat we elkaar steeds beter kunnen vinden. De korte lijnen zijn heel belangrijk. Zo ben ik ook blij met de toetreding van de wijkagent tot het team. We zijn momenteel druk bezig met het uitvoeren van controles.

Het interventieteam werkt nauw samen met Straattoezicht en het team Wijkgerichte Overlast van de gemeente maar ook met bijvoorbeeld de arbeidsinspectie, Douane en de belastingdienst.’ Recent is er een kwekerij opgerold na een tip. Twee andere acties worden hieronder beschreven.

Levensgevaarlijk

‘Aan de rand van de woonwijk is een bedrijf waar vroeg in de ochtend heel veel bedrijfsbusjes staan. Ze staan vaak dubbel of driedubbel geparkeerd waardoor de Connexxion bus uit moet wijken naar de andere rijbaan en zo een spookrijder wordt. Ook zien we soms asociaal rijgedrag en wordt er op het trottoir geparkeerd. Dit veroorzaakt levensgevaarlijke situaties. Tijdens een controle hebben we in drie kwartier zes bekeuringen uitgeschreven van tussen de 100 en 160 euro.

Bij controles krijgen we vaak te horen: “We werden nooit gecontroleerd, waarom word ik nu wel gepakt? Iedereen doet dit.” Ik denk dat het goed is dat je als overheid wèl optreedt tegen deze misstanden, anders verandert er niets. Wanneer andere mensen in de wijk zien dat er niets gebeurt, dan geef je een verkeerd voorbeeld. Je moet de controles wel herhalen, want anders vallen mensen terug in hun oude gedrag.’

Met drugs achter het stuur

‘In het najaar hebben we meegedaan met een grootschalige verkeersactie van de politie. Auto’s waarvan we vermoeden dat er iets mee was werden meegenomen naar een controle plek.

Er werden 129 personen gecontroleerd: ter plaatse werden er 82 processen-verbaal uitgeschreven voor uiteenlopende feiten. Er zijn 370 processen-verbaal voor snelheidsovertredingen opgemaakt. In totaal zijn er 17 personen aangehouden en heeft de belastingdienst twee voertuigen in beslaggenomen.

Bij de controle werd ook gekeken naar boetes die nog openstaan. Tevens werd er gecontroleerd op alcohol en drugs. We schrokken ervan dat dertien chauffeurs onder invloed van drugs achter het stuur zaten, en één met een te hoog alcoholpromillage. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk in het verkeer, ook in de wijk.’

Al deze controles hebben als doel om te laten zien dat misdaad niet loont.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl